Regler kring information på internet

29.04.2015 17:28

Regler kring information på internet

 

Upphovsrätten

 

På internet har man i stortsett tillgång till oändligt med material. Det är viktigt att tänka på att man inte får använda någon annans material utan upphovsmannens tillstånd. Upphovsrättslagen reglerar gränserna för vad du för göra med allt upphovsrättsligt skyddat material.

 

Upphovsrätten bygger på två principer

 

Upphovsmannen bestämmer ensam om verket får mångfaldigas, det vill säga spridas, kopieras eller publiceras.

Upphovsmannen har en ideell rätt, vilket innebär att ett verk inte får förändras utan upphovsmannens tillstånd.

 

VIll du använda en bild eller ett musikstycke på en hemsida måste du först kontakta upphovsmannen.

Om det gäller ett fotografi kontaktar du fotografen personligen.

Företagssymboler är också skyddade, även om du tycker det är bra reklam för företaget så vill kanske inte dom bli ihop kopplade med en viss sida. Du får alltså inte använda andra företags logotyper utan tillstånd. 

 

Det finns undantag

Det finns dock undantag från upphovsrättens regler om kopiering, du får alltid kopiera för privat bruk. Vill du använda en bild som du funnit på internet som bakgrundsbild på din dator får du göra det, ett dataprogram får kopieras för att göra en säkerhetskopiera till dig själv men inte för att läggas in på en annan dator.

 

Ett tips om du endå vill få med material som är skyddat mot upphovsrättslgane är att du får lägga in länkar till hemsidor med upphovsskyddat, när länken öppnas och sidan adressen visas på en egen sida så bryter du inte mot lagen, dock så gäller inte detta tv, radio eller musik, en direkt länk till något av dessa betraktas som att bryta mot lagen.

 

 

Kontakt